top of page
1707073908595.jpg

COFFEE & CHOCOLATE

1707073908595.jpg

DEAR CHOCOLATE & COFFEE

Premıum Collectıon

Ev yapımı çikolatalar, benmari usulü ile yapılır. Peki benmari usulü nedir, nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Benmari usulü denilen yöntem, kuvertür çikolatayı su buharı aracılığıyla eritmektir. Benmari usulü ile çikolata yapımı gerçekleÅŸtirmek için öncelikle tencereye az miktarda su koyun. Daha sonra içine cam veya çelikten bir kap koyun. Ancak bu kap sadece tencere ile temasta olsun, yani kaynayan suya deÄŸmesin. Kuvertür çikolatamız, doÄŸrudan sıcaklık ile deÄŸil su buharı ile eriyecektir. EÄŸer içine oturttuÄŸumuz kabımız kaynar su ile temas ederse, kuvertür çikolatamız gereÄŸinden fazla ısı alacağı için çikolata yapımı sürecine doÄŸrudan zarar verecektir. Çok fazla ısıya maruz kalan çikolata kenarlarından yanmaya baÅŸlar. Bu da çikolatada tat ve kıvam deÄŸiÅŸikliklerine neden olur. Çikolata yapımı uÄŸraşınızdan tam bir verim almak, çikolatanın kendine özgü kıvamını ve tadını korumak için 42-45 derecelik bir ısı gerekmektedir. Bu yüzden, çikolatanızın bu sıcaklık aralığında eriyeceÄŸinden emin olun. Bu noktaya dikkat ettikten sonra, kaba küçük küçük ufaladığınız kuvertür çikolata parçalarını ekleyebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken ÅŸey, çikolatayı spatula yardımıyla devamlı olarak karıştırmak ve hiç erimemiÅŸ ya da tamamen erimemiÅŸ parçası kalmadığından emin olmaktır. Bu yüzden kaşık gibi bir araç yerine, kazıma hareketiyle alttan üste doÄŸru karıştırma hareketi yapabileceÄŸiniz spatula kullanmak önemlidir.

​

Çikolatanın iyice eridiğinden emin olduktan sonra, tencereyi ocaktan alıyoruz. Burada başka bir dikkat edilmesi gereken püf nokta karşımıza çıkıyor. O da bu çikolatanın şekil verilmeden önce ne kadar soğutulacağı.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, çikolata su buharında 42-45 derece arasında bir sıcaklıkta erimişti. Şimdi bu sıcaklığı bir miktar düşürmemiz gerekiyor. Yaklaşık 30-32 derece bunun için yeterli olacaktır. Peki bu sıcaklığa düştüğünü nasıl anlayacağız?

çikolata yapımı, çeşitli tatlılarda kullanılmak üzere küçük parçalara ayrılmış kavanozda tutulan çikolata

Ocaktan aldığınız ve içinde eritilmiş çikolata olan tencereye ince ince kırılmış kuvertür çikolatalar ekleyin. Bu miktar çok fazla olmayacak, tenceredeki çikolata miktarının beşte biri kadar olması yeterli olacaktır. Sonra yine spatula yardımıyla aynı şekilde karıştırın ve çikolataların erimesini sağlayın.

Bu noktada, eklediğiniz çikolataların çok hızlı bir şekilde erimemesi gerekir. Çünkü bu sıcaklığın, ulaşmak istediğimiz sıcaklıktan daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu yüzden, ideal sıcaklığa ulaşıncaya kadar çikolata eklemeye devam edin. Bir süre sonra, yaklaşık bir dakika hızlı bir şekilde karıştırın. Bu işlem önemlidir. Çünkü çikolata yapımı sürecinde elde ettiğiniz çikolataya belirli bir parlaklık kazandırır.

​

Yapılan bu son işlemler, erimiş çikolatamızı belirli bir yoğunluğa ulaştıracak ve farklı içeriklerle şekil verilmeye hazır hale gelecektir. Son atılan parçaların iyice eridiğinden, hiç erimeyen parçası kalmadığından emin olduktan sonra sadece hayal gücünüzle sınırlandırabileceğiniz içerikler ekleyip yeniden şekil verebilirsiniz. Çikolata yapımı sürecinin en zevkli noktası da işte burasıdır.

Piyasada son derece sınırlı olan çikolata çeşitlerinin aksine, istediğiniz çeşitte ve şekilde çikolatayı evde üretmenizi mümkün kılar. Hem de piyasadaki paket çikolatalardan daha kaliteli çikolatalar ile... Örneğin, en az fındık ve Antep fıstığı kadar popüler olan cevizin neden paket çikolata yapımında kullanılmadığı merak edilir. Ama evde çikolata yapımı sürecine girişerek, çikolata endüstrisinin bu açığını kendinizce kapatabilirsiniz.

 

Şekil meselesine de değinmeden geçmeyelim. Elimizde erimiş bir çikolata olduğu için tabi ki bu çikolataya şekil verme süreci olacak. Bu aşama size, çikolatanıza istediğiniz şekli verme şansı tanıyor. Bu yönüyle çikolata yapımı, son derece eğlenceli. Ekler, çikolatalı kurabiye ve çikolatalı pasta gibi birçok tarif, benmari usulü ile eritilmiş çikolataya ihtiyaç duyar.

Bu yüzden eğer çikolata yapımı sürecine doğrudan farklı çeşitlerde çikolata yapmak için değil de bir tarifin bir kısmını yapmak için girişiyorsanız, yaptığınız tarifin lezzetli bir şekilde sonuçlanması için yine bu aşamalara ve püf noktalara dikkat etmelisiniz.

​

​

Kakao Çekirdeği

Kakao Çekirdeği, Mutluluğun Ham Maddesi Size İyi Gelecek!

​

Kakao’nun Orta Amerika’da Maya uygarlığında tüketilen bir gıda olduğu, 16. Yüzyılda İspanyollar tarafınca Avrupa’ya getirildiği düşünülmektedir. Kakao Avrupa’da ilk başlarda ilaç olarak kullanılmış.

​

Kakao çekirdekleri , aslında günümüzde çeşitli ürünlere kattığımız kakao tozlarından çok farklılar. Kakao çekirdeklerinin toz haline getirilme sürecinde maalesef niteliğinde barındırdığı pek çok faydalı besin kayboluyor ve karşımıza sadece güzel tatlı ve kokulu bir posa çıkıyor.

Dolayısıyla kakaonun tüm faydalarını değerlendirebilmek için onu toz formunda değil, çekirdek formunda tüketmeniz gerekiyor.

​

Kakao Çekirdeğinin Faydaları;

Tropikal iklimlerde yetişen ve Latince “Tanrıların Yiyeceği” anlamına gelen Theobroma olarak anılan kakao, eğer doğru kavrulmuş çekirdek formu olarak kullanıldığında insan sağlığına bir çok fayda barındıran mucizevi bir gıdadır.

​

Kakao çekirdeği; Ruh haline iyi gelir

​

7’den 70’e herkes sevdiği ve mutluluk hormonumuzu (Serotonin) harekete geçiren çikolatanın ham maddesidir.

Sıfır kolesterol içerir. Potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller bakımından zengindir. Aynı zamanda tiamin, riboflavin, niyasin ve B6, E ve K vitamini gibi vitaminler içerir. Vücuda enerji, karbonhidrat, protein sağlarken iyi bir çinko, demir ve sodyum kaynağıdır. Ayrıca bakır eksikliğinin, hızlı yara iyileşmesinin ve cilt bakımının tedavisinde yardımcı olur.

TEA 

COFFE

  • Matcha

  • Milk Oolong

  • Turmerig Chai

  • Jasmine Green

  • Rooibos Vanilla

  • White Melon

  • Matcha Latte

Espresso

Cappuccino

Latte

Filter Coffee

Mocha

Hot Chocolate

Turkish Coffe

​

  • Instagram
bottom of page